Šport a mládež

26.01.2014 22:53

Niet lepšej prevencie ako šport. Lenže športovanie začína byť finančne náročné, čo má dopad hlavne na sociálne slabšie rodiny. Pritom športovanie detí, mladých ľudí učí disciplíne a chráni ich pred nudou. Z nudy je blízko k alkoholizmu, fajčeniu, drogám a pod. Šport nie je všeliek, ale je na prvom mieste v prevencii.

Je to vážna téma, ktorá veľmi úzko súvisí s medicínou a ekonomikou krajiny. Pozrime sa na  športovo pohybovú prípravu detí od 4 do 15 rokov. Je na katastrofálnej úrovni o čom svedčí nelichotivá štatistika 14% obéznych detí v SR, to znamená, že každé 8 – 9 dieťa na Slovensku má nadváhu !  Ľahko si je domyslieť ako to negatívne ovplyvní zdravotný stav v dospelom veku a ako to ekonomicky zaťaží zdravotníctvo. Spolu s pánom J. Smolekom, bývalým manažérom SCP Ružomberok máme pripravený kompletný program pohybovej prípravy pre horeuvedenú skupinu detí v SR, ktorý by túto nepriaznivú situáciu vedel rapídne zvrátiť. Tento program začína od materských škôl a mal by mať celoplošný slovenský rozmer. Ekonomicky by sa mohol podporiť aj napríklad štátnou lotérijnou spoločnosťou,  príklad máme v ČR, kde Sazka odvádza zisky do športu. Ďalším zdrojom ekonomiky pre horeuvedenú činnosť by sa mohli riešiť cestou eurofondov.

A mám ešte ďalšiu úvahu. Nemali by deti do 15 rokov mať zadarmo lyžiarske vleky, plavárne, ihriská, klziská, za čo by ich prevádzkovateľom  boli odpustené dane a nepozeralo by sa na nich ako na obchodníkov zo službami, ale ako na prevádzkovateľov spoločensky prospešného zariadenia v systéme zdravotnej prevencie?