Program úvod

03.02.2014 23:28

Program prezidentského kandidáta je niečo iné ako program politickej strany. Nemôžem nikomu sľubovať zníženie daní, zvýšenie trestov za korupciu, alebo jazdu pod vplyvom alkoholu, ani väčšie (alebo menšie) dotácie na veterné elektrárne.  Prezident takéto možnosti nemá. Napriek tomu, je program prezidentského kandidáta dôležitý. Skladá sa z dvoch častí:

V jednej z nich hovorím o tom, čo mám v úmysle urobiť, ak budem zvolený. Je to niečo, ako verejný prísľub , ktorý sa stane záväzný, keď ho druhá strana t.j. vy voliči potvrdíte svojím hlasovaním. Tá druhá časť programu je o tom, ako sa pozerám na rôzne dôležité otázky verejného života, o ktorých budem neskôr – v prípade zvolenia, musieť rozhodovať.

Chcem aby každý volič, ktorý hodí do volebnej urny moje meno, vedel z tohto programu odhadnúť ako sa v budúcnosti zachovám. Ak niekto kandiduje za politickú stranu, má to svojím spôsobom jednoduchšie. Už samotný názov strany a jej história dávajú voličovi určitú informáciu. Strany, aspoň niektoré, majú svoj dlhoročný program, v ktorom sú vymenované hodnoty, ktoré preferujú, i hodnoty, ktoré odmietajú. Volič má skúsenosti s tým, ako sa tieto strany prejavili v parlamente, za čo hlasovali, čo zavrhli, čo sa im podarilo a za aké zlyhania nesú zodpovednosť. Strany – opäť iba niektoré – majú svojich zahraničných partnerov a s nimi spoločne zdieľané hodnoty. Vieme preto aspoň približne, ako sa postavia k závažným medzinárodnopolitickým otázkam, k európskej integrácii, k našim vzťahom, k USA, k Rusku, k Višegrádskej štvorke, a pod.

Občiansky kandidát, ktorý doteraz nebol aktívne činný v politike, je z tohto pohľadu tabuľa rasa. Čistý nepopísaný kus papiera. Preto je jeho povinnosťou povedať pred okamžikom voľby toho o sebe čo najviac. O tom, ako hodlám naložiť s právomocami a možnosťami prezidentského úradu, ak ho z vášho rozhodnutia získam. Preto by volebný program prezidentského kandidáta mal obsahovať všetko čo je potrebné na to, aby si občan, volič, mohol povedať áno, toto chcem a za toto budem hlasovať, prípadne - nie, moja predstava o prezidentovi je iná. Ak sa vo voľbách ukáže, že väčšina voličov sa s mojím programom t.j. s mojou predstavou o tom, ako by mal vyzerať výkon prezidentskej funkcie v najbližších štyroch rokoch stotožní, bude mojou povinnosťou tento program do bodky dodržať.